Elektrikli küçük ev eşyası İthalatı

ELEKTRİKLİ KÜÇÜK EV EŞYASI İTHALATI NASIL YAPILIR?

Yaşadığımız dönem itibariyle elektrikli küçük ev aletleri günlük hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiş durumda. İthalat süreci ile ilgili bilgilendirmeye başlamadan önce elektriğin konu olduğu  bir yazıda alternatif akımın mucidi Nikola Tesla’yı anmamak olmaz.   Şuan bu yazıyı kaleme aldığım bilgisayarın temellerini atan, bu bilgisayarın çalışması için gerekli olan alternatif akımın mucidi Nikola Tesla’yı saygıyla anıyoruz.

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 1. Maddesinde belirttiği üzere Gümrük Kanunu’nun amacı; Bu Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemektir.  Eşya ve taşıt kısmının ne kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını özetlemek gerekirse hava ve canlı insan dışında her şey gümrüğün konusu. Bir Gümrük Müşaviri olarak;  fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik, makine, tekstil gibi sayısız bilim dalı ve sektör hakkında bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. bu ufak açılış söyleşisinin son cümlesi olarak Gümrük müşavirleri Geçmiş dönem Bilim insanlarının yaşayan versiyonlardır diyor ve Elektrikli küçük ev aletlerinin ithalat sürecini özetleyen yazımıza başlıyoruz.

Elektrikli küçük ev aletleri Türk Gümrük Tarife cetvelinde çalışma prensiplerine ve kulanım alanlarına göre birden çok tarifede ismen sınıflandırılmışlardır.  Her ne kadar bu eşyaları tanımlarken “küçük” sıfatı kullanılsa da gümrük mevzuatı açısından bir eşyanın çalışması için elektrik gerekiyorsa o eşyanın gümrük mevzuatı ismiyle tezat bir şekilde büyük bir sorumluluk ve bilgi birikimi gerektirmektedir.  Mümkün mertebe sizleri teknik bilgi yağmuruna tutmadan anlaşılır bir dilde konu aktarımı yapmayı sevdiğimiz için bu yazımızı da bir örneklem üzerinden sizlere aktarmanın daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.  Bu yazımızda örnek ürünümüz yaşadığımız dönemin en favori ürünü AIRFRIYER olacak.

İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nce verilen  19.07.2023 tarihli TR.340000.23.0127 numaralı Bağlayıcı tarife bilgisine istinaden Airfriyer ticari tanımlı eşyanın GTİP bilgisi  8516.60.90.00.19 olarak belirlenmiştir.

Hali hazırda bu eşya ile ilgili bizlerden mevzuat talep etmiş olsaydınız yazımızın sonunda yer alan tablo sizlere mail olarak iletilecekti.  Sizlere iletilen mevzuat bilgileri dahilinde yapılan hesaplama neticesinde bulunan tahmini maliyet sizler için kabul edilebilir bir düzeyde ise asıl can alıcı nokta olan TSE mevzuatına yoğunlaşmamız gerekmektedir.

Bu süreçte uzman TSE danışman kadromuz ile siz eşyayı satın almadan, sizlerden eşyaya ilişkin; test raporu, Ce declaration belgesini üreticiden tedarik etmenizi talep ediyoruz. Dünya pazarındaki üretici çeşitliliğini ve merdiven altı diye tabir edilen üreticilerin ne denli fazla olduğunu göz önünde bulundurursak yapılan bu ön incelemenin ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Çoğu ithalatçının gözden  kaçırdığı, bizlere de sonradan gelen başlamış işlemlerden de aşina olduğumuz bir durum olan eşyanın çalışması için gerekli olan güç ünitesinin ( adaptörünün ) ürünle bütünleşik olmadığı durumlar vardır.  Bu nüans aslında gümrükleme sürecinin neden profesyonel bir kadro ile takip edilmesi gerektiğinin göstergesidir.

Tedarik etmiş olduğunuz elektrikli ev aletinin güç ünitesi üründen bağımsız ise adaptör için ayrı bir TSE sürecinin yürütülmesi gerekmektedir. Özetle nasıl ürün üzerinde;  CE işareti, Marka, model, ithalatçı ve imalatçı firma bilgileri yer alıyor ise  ADAPTÖR üzerinde de bu bilgilerin yer alması aynı zamanda adaptör içinde CE Declaration, Test raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir. özellikle Çin Halk Cumhuriyeti üzerinden yapılan ürün tedariklerinde aşina olduğumuz üzere üreticiler ürettikleri ürünlere kanalize olmakta, ürün beraberinde gönderdikleri adaptörleri herhangi bir üreticiden tedarik ettikleri için TSE mevzuatı açısından herhangi bir değerlendirmeye tabii olacağını düşünmedikleri için gerekli şartları taşıyıp taşımadığını kontrol etmemektedirler. Bunun gibi detayları sürecin en başında kontrol edilmediğinde karşınıza çıkacak maliyetler, eşyanın ticaretini yapmanız durumunda hedeflediğiniz karın çok daha üzerinde olmaktadır.

Unutmayın uluslararası ticaretin dinamikleri yerel ticaretten çok farklıdır ve profesyonel bir süreç takibi gerektirir. İşletmenize değer katmak, sürecinizi sağlıklı şekilde yönetmek istiyorsanız her aşamada olduğu gibi Gümrükleme sürecinde de profesyonellerle çalışmaya özen gösterin.

Daha detaylı bilgi ve danışmanlık talepleriniz için iletişim sayfamızda yer alan bilgilerimiz aracılığı ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

EŞYA ELEKTRİKLİ KÜÇÜK EV EŞYASI ( AIRFRIYER)
GTİP 8516.60.90.00.19
GÜMRÜK VERGİSİ ORANI 2,70%
İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ ORANI 30%
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ORANI 6,70%
KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI 20%
GÖZETİM CIF 30 USD / ADET
İHTİSAS GÜMRÜĞÜ Tüm gümrüklerden ithal edilebilir
İZİN 2023/9 tebliğ gereğince TSE  izni ile ithal edilebilir.
İZİN EVRAK CE Declaration + LVD Test Raporu + EMC Test Raporu
İZİN ETİKET Eşya üzerinde;  CE işareti ( asgarî 5 mm ebadında olmalı ), Marka, model, eşya veya perakende satış ambalajı üzerinde ithalatçı ve imalatçı bilgileri yer almalıdır.
ÖNEMLİ NOT : Gümrükleme aşamasında herhangi bir problemle karşılaşmamak adına sevkiyat öncesinde ürün etiketini, CE Declaration belgesini ve test raporlarını mail ortamında bizimle paylaşmanız önemle rica olunur.
ÖNEMLİ NOT -2 Maliyet hesaplaması talepleriniz için proforma fatura + Navlun faturası + sigorta poliçesini tarafımıza mail atmanız rica olunur. (İleteceğimiz maliyet çalışması öngörülebilir vergileri ve oluşabilecek tahmini masrafları içermekte olup sizlerin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda doğruya en yakın olacak şekilde hazırlanmaktadır )

Gümrük Müşaviri Cihan DEMİR