Kayıt Belgesi Başvurusu

Kayıt Belgesi Başvurusu

İthali kayda bağlı tekstil ve tekstil muhteviyatı ithalatlarınız için  İTKİB sisteminden kayıt belgesi almanız gereklidir. Bunun için öncelikle sisteme giriş için bir kullanıcı adı ve şifreye sahip olmanız gereklidir.

Kullanıcı adı ve şifre temini için gerekli olan evraklar için TIKLAYINIZ.

ilgili kayıt belgesinin alınabilmesi için ;

1) İTKİB sisteminde İTHALATÇI firmanın ve  GÖNDERİCİ firmasının kaydının aktif olması gereklidir.

2) içinde bulunulan takvim yılı için İTKİB’e taahhütname verilmiş olmalıdır

3) firma adına başvuru yapabilmemiz için İTKİB sistemlerinde firmanın Gümrükleme şirketine veya başvuruyu yapacak olan kuruma vermiş olduğu vekaletnamenin sistemde süresinin geçmemiş olması gereklidir.

yukarıda sayılan tüm şartları yerine getirdiğimizi varsayarak başvuru sürecini anlatmaya başlayabiliriz.

1) https://www.ebirlik.org/ sitesine giriş yapılarak üst menüde yer alan “İthalat” butonu tıklanır. 

2) yeni gelen ekranda İthalat Kayıt Belgesi Sistemi Giriş butonuna tıklanır.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib1-1024x551.jpg
http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib2-1024x551.jpg

3) gelen ekrana İTKİB  kullanıcı adı ve şifremizi girerek sisteme giriş yapıyoruz ( kullanıcı adı ve şifreniz yok ise  İTKİB şifre alma adlı konuya bakınız )

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib3-1024x551.jpg

4) gelen ekranda sol menüde yer alan ” ithalat Belgesi Giriş” butonu tıklanır,  açılan sayfada üst menüde yer alan “YENİ ” butonu tıklanır.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib4-1-1024x551.jpg

6)  Gelen yeni ekranda  “Kayıt Merkezi”   ” 01 ” olarak seçilir.  ithalatçı firma bölümüne  ithalatçı firmanın vergi numarası yazılır ve  “EKLE” butonuna tıklanır .

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib5-1-1024x551.jpg

7 )   yeni gelen ekran kayıt belgesi başvuru yapacağımız ürüne ait beyanname bilgilerini  girmemiz gerekecek.  ilgili bölüme girilecek olan değerler  kayıt belgesinin ana bölümünü oluşturmaktadır bu nedenle CIF FOB değerler, KG METRE,  MENŞEİ bilgileri girilirken birkaç kez kontrol etmek yararınıza olacaktır. Girilen bilgilerin doğruluğu teyit edildikten sonra “ELYAF DETAY FORMU AÇ”  Butonuna tıklıyoruz.

 ,

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib6-1024x551.jpg

8) gelen ekran ithali yapılmak istenen ürüne ilişkin elyaf detaylarını girmemiz gereken ekrandır. ( butona tıklamanıza rağmen ekran değişmiyorsa ilgili GTİP için elyaf detay formu gerekmiyordur.  bu sebeple bir sonraki adıma geçebilirsiniz )  söz konusu elyaf detay bilgilerini ithalatçı firmanın size göndermesi gereken elyaf detay formundan bakarak ekranda yer alan ilgili alanlara yazmanız gerekmektedir. ELYAF  DETAY bilgilerini girdikten sonra üstte yer alan “kaydet” butonuna  tıklıyoruz.

9)   bu maddeye kadar ki  beyan girişleri sadece tek bir GTİP için gerçekleşti şayet ithale konu olacak yükleme birden fazla GTİP veya aynı GTİP’de birden fazla menşei içeriyor ise  yeni gelen ekranda ”  KAYDET  ve YENİ EKLE ” butonunu tıklıyoruz.   biz örnek uygulamamızda  beyannamemizin tek bir GTİP’den oluştuğunu varsayarak “KAYDET” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

10)  KAYIT BELGESİ başvurumuz tek bir kalemden oluştuğu için yeni gelen ekranda  beyanımızın yanında yer alan onay bölümünü işaretleyip   sayfanın üst kısmında yer alan ” KAYDET ”  butonuna tıklıyoruz.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib7-1024x551.jpg

11)  başvurumuzun son aşamalarında yapmış olduğumuz  başvuruyu İTKİB’e onaya göndermemiz gerekmektedir. Söz konusu onay işlemi için  başvurumuzun “sol” tarafında yar alan onay bölümünü işaretleyip sayfanın üst kısmında yer alan  “onaya gönder ” butonunu tıklıyoruz ” şayet girmiş olduğumuz değerler ( elyaf değerleri ve beyan değerleri ) İTKİB sisteminin belirlemiş olduğu gözetim oranlarına uygun ise beyanımız onaylanacaktır. şayet beyanımızın CIF kıymeti İTKİB’in belirlemiş olduğu değerin altında kaldı ise  örnek çalışmamıza ait resimde görüleceği gibi iki seçenekli bir uyarı ekranı karşımıza çıkacaktır. eğer beyanımızda bir hata yaptığımızı düşünüyorsak  uyarı ekranını kapatıp tekrardan kontrol ediyoruz şayet tüm bilgiler doğru ise yapmamız gereken ” Değiştir ve Onaya Gönder ” butonunu tıklamaktır.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib8-1024x551.jpg

12)  Onay işleminden sonra başvuru ücretini yatırmamız gerekmektedir. ödeme işlemi için başvurumuzun “sağ” bölümünde yer alan onay bölümünü işaretledikten sonra üst menüde yer alan  “Belge Ödeme” butonuna tıklıyoruz.  gelen ekranda başvuru için ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini  göreceksiniz.  ekranda  yer alan ” Ödeme Yap ” butonun tıklayarak  ödeme sayfasına geçiyoruz. karşımıza gelen ekrana kredi kartı bilgilerimizi girerek ödemeyi gerçekleştiriyoruz.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib9-1024x551.jpg

Ödeme işlemi yapıldıktan sonra üst menüde yer alan belge gönder seçeneğine tıklıyoruz. Karşımıza gelen uyarı ekranına tamam dedikten sonra Kayıt Belgemiz oluşmuş oluyor.  Beyannamemizde beyan edeceğimiz 23 haneli TPS numarasını başvuru ekranında yer alan  ” Güm. Bel. No” hanesinden kopyalayıp kullanabilirsiniz. 

NOT :  Kayıt belgesi başvurunuz birden fazla kalem oluşuyorsa, beyannamemizde beyan ederken her bir sıra için TPS referans numarasının sonuna “/” işaretinden sonra kalem sayısını yazmanız gerekmektedir.  Örneğin;  Kayıt belgesi başvurumuz 8 kalemden oluşuyor. Belge başvurumuzda 8. sırada yer alan Eşyaya ait TPS numarasını beyannamemizde beyan ederken ” 19243082610877015593385/8″ şeklinde beyan etmemiz gerekmektedir.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib10-1024x550.jpg