Sıfırdan ithalat

Bu yazımız  ilk defa ithalat yapmaya karar veren ve neyi nasıl yapacağına dair ön bilgi almak isteyen firmalara ön bilgi vermek amacı ile hazırlanmıştır.

ilk defa ithalat yapacak firmaların aşağıda yer alan evrakları gönderici ( ihracatçı ) firmadan  tedarik etmesi gereklidir.

1 ) fatura-  Invoıce

2)  çeki listesi – packing list

3) konşimeno – bill of loading ( denizyolu taşımacılıkta gereklidir orijinal veya talimat ile telex free [konşimentosuz teslim ] olarak düzenlenebilir )

4) Geldiği ülkeye göre dolaşım sertifikası. ( menşe  belgesi,  A.tr, Eur-1, Euro-med, Form-a )

5) İthalatı yapılacak olan ürün için izin başvurusu yapılacak ise izin için gerekli evraklar .( test raporu CE deklarasyonu, ihracatçı kayıt belgesi , ticaret odası onaylı fatura vs )

Şayet ithalatınızı Çin’den yapıyorsanız  bu evrakları  ödemenin tamamını yapmadan tedarik etmeye çalışın, aksi durumda Çin’liler sattım bitti stratejisi ile  birazda yoğunluklarından dolayı sizle çok alakadar olmazlar. Evraklar üzerinde nelere dikkat edeceğimize  gelince  sırasıyla

FATURA – INVOICE

Faturayı yukarıdan aşağı incelediğimizde

Invoice örneği

1) Gönderici unvanın ve açık adresinin yazılı olmasına dikkat ediniz, faturanın firma antetli kağıdına basılı olması gümrükte işlemlerimize kolaylık kazandırır.

2) Invoice ibaresi: Daha çok Çinli göndericilerin yaptığı bir yanlış olup evrak üzerinde proforma invoice,  sales contract gibi ibareler yazabilir.  Evraklar gelmeden müdahale etmeniz yararınıza olacaktır.

3) Invoice no ve tarih: evrak üzerinde fatura numarasının ve tarihinin yer alması gereklidir. Gümrük beyannamesi doldurulurken beyanname üzerinde kati suretle yazılması gereken bilgilerdendir.

4 ) Alıcı unvanı: Yine çoğunlukla Çinli göndericilerin yanlış ve eksik doldurduğu kısımlardan birisi de alıcının unvanı kısmıdır. Çoğunlukla yaptıkları yanlış alıcı hanesine siparişi veren şahsın ismini yazmalarıdır. ( örn: Mr. Salih Tayfur )

5 ) Invoice üzerinde ki en önemli bölüm ürünlerin miktar birim fiyat ve toplam değerlerinin mal tanımının yazılı olduğu kısımdır. Bu bölümde olabilecek hatalar sırası ile

         a)  Ürün tanımı yerine sadece kod yazılmış olabilir.

        b)  Döviz cinsi belirtilmemiş olabilir.

        c)   Ürün miktarı, birim fiyat  var ise iskonto tutarı belirtilmemiş olabilir.

Bu tür durumlarda elimizde ki fatura  geçerliliğini yitirmektedir. Ekli resimde görünen örnek invoice üzerinde belirtilen bilgiler bir invoice üzerinde yer alması gereken asgari ve ideal bilgileri içermektedir.

6) Teslim şekli ve ödeme şekli: fatura üzerinde beyan edilmediğinde gümrükleme işlemlerimizi yavaşlatacak etkenlerdendir.

  1.  a)   Örneklemek gerekir ise; fatura üzerinde herhangi bir teslim şekli yazmaması durumunda  fatura EXW kabul edilebilir ve beyanname bu şekilde açılır şayet teslim şekliniz.  FOB, FCA, EXW  ise ithalat ve vergi açısından    herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız ancak gerçekte teslim şekliniz  CIF, CFR, DAP türünde bir teslim şekli  ise problem bu noktada başlamaktadır .  ya faturamız üzerinde teslim şeklinin bu şekilde belirtilmesi gerekmekte ya da yurtdışı gönderici firmadan teslim şeklini gösterir belge getirmek zorunda kalırız. EXW, FOB veya FCA beyan etmemiz durumunda zaten  CIF olan fiyatımıza biz yeniden navlun ve sigorta bilgisi eklemiş olacağız. Unutmayalım ki ithalatta verilendirme CIF değer üzerinden yapılmaktadır. sırf fatura üzerinde teslim şekli belirtilmediğinden ilave vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
  2.  b)   Bedelsiz gelmesi gereken bir ürünün bedelsiz geldiğini ispatlamanın tek yolu fatura üzerinde “ bedelsizdir (FREE OF CHARGE) ibaresinin yer alması gereklidir . şayet ödeme şekli fatura üzerinde yazmıyor ise ya yurt dışına transfer yapılması ya da KKDF yatırılması gerekecektir.

7 ) kalemlerin toplamı: kalem toplamlarının yer aldığı satır tamamıyla doğru yazılması gerekli toplam kısmından oluşabilecek ufak bir miktar tutar hatası yurt dışından tekrar fatura istemeniz gerekecektir.

ÇEKİ LİSTESİ – PACKING LIST

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/cekilistesi1.jpg

Çeki listesi  ithalat  aşamasında en az fatura kadar önemlidir. Çoğu zaman izne bağlı ithalatlarda faturadan dahi daha önemli olabilmektedir.

İthal edilecek ürünlerin marka model muhteviyat bakımından birden fazla olması durumunda çeki listesinde hangi üründen kaç kap kaç kilo kaç adet olduğunun ayrı ayrı beyan edilmesi özellikle ithali izne bağlı ürünlerde  kontrol açısından   çok önemlidir

Örneklemek gerekir ise  10 konteynerlik bir yüklemede Tarım il müdürlüğünden izin alınması  geren sadece tek bir ürün yer almaktadır. Şayet hangi konteynerde hangi ürünlerin yer aldığını belirten bir çeki listemiz var ise  hem maliyet açısından hem zaman açımızdan tasarruf ederiz ancak aksi durumda yani  10 konteynerin teker teker açılması gerekir bu hem zaman  kaybı hem de ilave maliyettir bir konteynerin limanda açılıp tespitinin yapılması ortalama 300 USD’dir toplamda 3000 USD ‘lik bir masraf ile karşı karşıyayız ve bunun tek sebebi  yükleme esnasında ayrıntılı bir çeki listesinin yapılmamış olması

Örneklemeden de anlaşılacağı gibi çeki listesi yeri ve vakti geldiğinde büyük önem arz etmektedir.

Cihan Demir – Gümrük Müşaviri