İTKİB Sicil kartı tanımlama

      İthalinde kayıt belgesi aranan  ürün ithalatı yapacak olan firmaların ürünlerine ilişkin ithalat beyannamesini  tescil alınmadan önce  İTKİB üzerinden kayıt belgesi alması gereklidir. bu sürecin en başında  gönderici ve alıcı firmaların İTKİB sisteminde kayıtlı olması gereklidir.

Bu işlemi yapabilmemiz için gerekli olan evraklar; 

  • Firma tarafından yetkili kılındığımıza ilişkin noter onaylı vekaletname 
  • YMM onaylı son 5 yılı kapsayan  İthalatçı bilgi formu ( ekinde  YMM’ye ait bir adet orijinal faaliyet belgesi olmalı )
  • İthalatçı firmanın herhangi bir iş kolunda üretimi var ise üretici bilgi formu (üretim verileri girildikten sonra firma yetkilisi tarafından kaşe imza yapması yeterlidir. ) 
  • ihracatçı bilgi formu ( Ticaret odası ve konsolosluk onaylı olmalıdır.) 

** 60 gün içinde aslını getireceğinizi taahhüt etmeniz durumunda fotokopisi ile ön kayıt açtırabilirsiniz. 

  • 1 takvim yılı geçerli olan Ticaret Bakanlığı Taahhütnamesi ( noter onaylı olmalıdır)

evrakları indirmek için TIKLAYINIZ.

Gerekli evrakları hazırladığımızı varsayarak sırası ile kayıt belgesi alma işlemine geçebiliriz. 

1) Öncelikle http://www.ebirlik.org/ web sitesine giriş yapıp  üst menüde yer alan İTHALAT butonuna tıklıyoruz. Karşımıza gelen ekranda İthalat Kayıt Belgesi Sistemi Giriş seçeneğini seçiyoruz. kullanıcı adı ve şifremizi girdikten sonra kayıt belgesi başvurusu için kullandığımız ekrana ulaşıyoruz.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib11-1024x542.jpg

2) Karşımıza gelen yeni ekranda sol menüde yer alan İthalat butonuna tıkladıktan sonra  açılan menüden  İthalatçı sicil kart(lar)ı  seçeneğini seçiyoruz.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib12-1-1024x542.jpg

3) Şuan karşınıza gelen ekranda Gümrük Müşavirliğiniz tarafından daha önce tanımlanan İthalatçı Sicil kartlarını görüyorsunuz. Bu listeye yeni bir firma eklemek için gelen ekranın üst bölümünde yer alan  yeşil renkli + butonuna tıklamanız gerekli. ( var olan bir sicil kartını güncellemek için firma isminin sol tarafında yer alan kalem simgesini tıklamanız yeterlidir. )  + butonuna tıkladıktan sonra karşımıza gelen ekranda “ithal Ettiğim/Edeceğim ürünlerin Gtipleri Kayda Bağlıdır ” seçeneğini işaretleyip elimizde bulunan ithalatçı bilgi formunda ki verileri bu ekrana giriyoruz. 

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib13-1024x542.jpg

4) Veri giriş işlemini bitirdikten sonra  İthalatçı bilgi formunu tarayıp Performans Bilgileri sekmesinde sağ tarafta  yer alan  kırmızı renkli alanda ki ekle butonuna tıklayarak sisteme yüklüyoruz. Yükleme ve veri girişinin doğru yapıldığına emin olduktan sonra üst bölümde yer alan Onaya gönder butonuna tıklıyoruz.  Yapmış olduğumuz bu işlem ile ithalatçı firmamızı İTKİB veri tabanına kaydetmiş olduk.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib14-1024x542.jpg

5 ) Sırada ki işlemimiz yukarıda gerekli evraklar arasında saymış olduğumuz vekaletnamenin İTKİB sistemine tanıtılması.  Sol Menü aracılığı ile sırası ile ilk önce ithalat sonra Vekalet listesi butonlarına tıklıyoruz.  Karşımıza gelen ekranda daha önce Gümrük Müşavirliği firmamıza vekalet veren firmaların listesini görüyoruz.  (Şayet firmanın daha önceden vekaleti var ama süresi bitmiş ise listeden firmayı bulup sağ tarafında yer alan kalem işaretine tıklayınız.) Yeni bir yetkilendirme başvurusu yapacağımız için gelen ekranda Yeşil renkli + butonuna tıklıyoruz.  Karşımıza gelen mini pencereye vekalete ilişkin verileri girdikten sonra taramış olduğumuz vekaletnameyi ( arkalı önlü tüm sayfaların taranmış olduğundan emin olunuz.) ekle butonu aracılığı ile sisteme yükledikten sonra gönder butonuna tıklıyoruz.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib17-1024x542.jpg
http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib16-1024x542.jpg

6) Vekaletname tanımlama işlemini de yaptığımıza göre sırada ki işlem 1 takvim yılı için geçerli olan ” Ticaret Bakanlığı Taahhütnamesi‘ni ” sisteme tanımlama.  Tekrardan sol menü aracılığı ile  sırasıyla  ilk önce ithalat sonra Taahhütname listesi butonuna tıklıyoruz. açılan ekranda bulunulan yeşil renkli + butonuna tıklıyoruz. gelen mini ekrana taahhütnameyi veren firmanın vergi numarasını ve taahhütnamenin başlangıç tarihini ( bitiş tarihi daima içinde bulunulan yılın son günüdür.) girip taramış olduğumuz taahhütnameyi sisteme yükledikten sonra gönder butonuna tıklıyoruz.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/itkib18-1-1024x542.jpg

Kayıt  Belgesi başvurusu yapabilmemiz için gerekli olan tüm veri girişlerini yapmış bulunmaktayız. Sırada ki işlem Hazırlanan evrakların asıllarını İTKİB’e teslim edilmesinde. Aşağıda sıralayacağımız evrakların asıllarını  noksansız bir şekilde iletmemiz gerekli

  • Vekaletname ( noter onaylı)
  • YMM onaylı son 5 yılı kapsayan  İthalatçı bilgi formu ( ekinde  YMM’ye ait bir adet orijinal faaliyet belgesi olmalı )
  • İthalatçı firmanın herhangi bir iş kolunda üretimi var ise üretici bilgi formu (üretim verileri girildikten sonra firma yetkilisi tarafından kaşe imza yapması yeterlidir. ) 
  • ihracatçı bilgi formu ( Ticaret odası ve konsolosluk onaylı olmalıdır.) 

** ihracatçı bilgi formunun aslı  ithalatçı firmanın antetli kağıdına basılı, firma yetkilisi tarafından kaşe imza yapılmış  dilekçe ekinde teslim edilmesi gereklidir. Dilekçe Örneği için tıklayınız.

**ihracatçı bilgi formunun  aslını 60 gün içinde getireceğinizi taahhüt etmeniz durumunda fotokopisi ile ön kayıt açtırabilirsiniz.  Dilekçe örneği için tıklayınız.



    • 1 takvim yılı geçerli olan Ticaret Bakanlığı Taahhütnamesi ( noter onaylı olmalıdır)