Powerbank İthalatı
POWERBANK İTHALATI NASIL YAPILIR?
Teknolojik gelişmelerin baş döndürdüğü bir çağda yaşıyoruz. Pek tabii ki bu hızın yararları tartışılmaz. Bundan 15 yıl önce cebimizde taşıdığımız telefonların şarjları 3-4 gün gittiği için powerbank gibi taşınabilir güç istasyonları son derece gereksiz görünürdü gözümüze. Günümüzde teknoloji bağımlılığı, Telefonların kullanım süresi ve batarya güçleri gibi kriterler göz önünde bulundurulduğunda son tüketicinin cep telefonundan beklentileri arasında şarjının 3-4 gün yetmesinden daha ziyade kamerası, saklama kapasitesi, hızı gibi kriterler daha öncelikli sırada. Bunun en önemli sebebi batarya problemi dış değişkenler ile kontrol altına alınabilirken diğer donanımsal özellikler son tüketicinin müdahalesine imkân tanımamaktadır. Bir bilgisayar donanımı gibi; ram, hardisk, işlemci değişikliğini kendi evinin konforunda yapamayan son tüketici bu tercih sıralamasında son derece haklıdır.
Batarya problemi çözümünde başvurulan en büyük dış değişken POWERBANK yani taşınabilir güç istasyonu veya 3310 nesli için yedek batarya. Arz talep dengesi göz önüne alındığında iç pazarın dinamikleri açısından tartışmasız bir pazarlama ürünü olan powerbank üretiminde şuan için söz sahibi olan ülke ( diğer birçok üründe de olduğu gibi ) maalesef Çin Halk Cumhuriyeti. Mecburi olarak dış pazardan tedarik etmek zorunda olduğumuz bu ürünün ithalat mevzuatı ciddi bir deneyim gerektirmekte olup, alınması gereken izinler, üye olunması gereken kuruluşlar açısından ciddi bir fizibilite çalışması gerektirmektedir.
Diğer yazılarımızda da olduğu gibi bu yazımızda da hikayeleştirme yöntemini kullanarak süreci en yalın hali ile sizlere aktarmaya çalışacağız.
İşletmeniz için veya iç pazarda satmak üzere powerbank ithalatı yapmayı planlıyorsunuz ve “neyse vergisi öderiz” diye düşünüyorsanız durup bir kez daha düşünmeniz gerekmekte veya sizin adınıza düşünecek bir Gümrük müşavirliği firmasından profesyonel destek almanız gerekmekte.
Öncelikli olarak bu hususta bize ulaşmanız durumunda, danışmanlık hizmeti kapsamında yazımızın sonunda yer alan mevcut bilgisini size mail ortamında sizlere ileteceğiz. İlgili tabloda görüleceği üzeri powerbank ithalatı birçok prosedürden oluşmaktadır.
Akümülatör ithalatında öncelikli olarak Çevre Uyum Belgesi alınması gerekmektedir. Çevre uygunluk yazısının tedariki için öncelikli olarak Taşınabilir pil üreticileri ve ithalatçıları derneği üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Yapılacak olan ithalatın KG cinsinden miktarına göre yapılacak başvuru iki türlüdür.
- Şayet yıl içinde getirmeyi planladığınız akümülatör miktar KG cinsinden 1 ila 200 KG limitleri arasında ise küçük ithalatçı başvurusu yaparak küçük pil ithalatçısı izni almanız gerekmektedir. Gerekli evrak listesi için TIKLAYINIZ
- İthalat miktarınız KG cinsinden 200 KG’I geçiyorsa Taşınabilir pil üreticileri ve ithalatçıları Derneği’ne üye olmanız gerekmektedir. Gerekli evrak listesi için TIKLAYINIZ
Dernek sizin adınıza Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na izin evraklarını iletmektedir.
Dernek tarafından ilgili evraklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletildikten sonra TAREKS sistemi üzerinden ÇEVRE UYGUNLUK YAZISI başvurusu yapılmaktadır. Sistem tarafından ÇEVRE UYGUNLUK YAZISI başvurunuz onaylandıktan sonra TAREKS izin başvurusu yapabilirsiniz.
Görüleceği üzeri alınacak izin prosedürü birden fazla aşamadan oluşmakta olup sadece bu süreçteki evrakların hazırlanması, onaylanması gibi aşamalar eşyanın gümrüklü sahada en az 15-20 gün beklemesine sebebiyet verecektir. Bu 15-20 günlük süre boyunca ardiye ( gümrüklü alan kullanım kirası) demuraj (konteyner bekleme kirası ) gibi giderler işlemeye devam edeceği için maliyetinize öngörülemeyecek şekilde arttıracaktır.
Maliyet unsuru; ön kayıtların oluşturulması evrakların kontrolünün eşya gümrüklü sahaya gelmeden önce yapılmasının sadece bir aşaması olup, ilgili sevkiyata ait evrakların uygun olmaması gibi bir durum söz konusu olduğunda eşyayı mahrecine iade veya gümrüğe terk etmek zorunda kalacağınız gerçeğini de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Unutmayın uluslararası ticaretin mekanikleri yerel ticaretten çok farklıdır ve profesyonel bir süreç takibi gerektirir. İşletmenize değer katmak, sürecinizi sağlıklı şekilde yönetmek istiyorsanız her aşamada olduğu gibi Gümrükleme sürecinde de profesyonellerle çalışmaya özen gösterin.
Daha detaylı bilgi ve danışmanlık talepleriniz için iletişim sayfamızda yer alan bilgilerimiz aracılığı ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.
EŞYA | POWERBANK ( Taşınabilir Güç istasyonu ) |
GTİP | 8507.60.00.00.19 |
GÜMRÜK VERGİSİ ORANI | 2,70% |
KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI | 20% |
İHTİSAS GÜMRÜĞÜ | Ambarlı, Ankara, Adnan Menderes, AHL Kargo, Bursa, Derince, Dilovası, Ege Serbest Bölge, Erenköy, Esenboğa, Gemlik, Muratbey, Haydarpaşa, İstanbul HL, İstanbul Deri Serbest Bölge, İzmir, Kayseri, Mersin, Sabiha Gökçen HL ve Yeşilköy Otomotiv İhtisas Gümrük Müdürlükleri |
İZİN- 1 | Çevre uyum yazısı alınması gerekmektedir. |
İZİN EVRAK -1 | İzin için ithalatın miktarına göre Taşınabilir pil üreticileri ve ithalatçıları Derneği’ne üyelik veya küçük ithalatçı başvurusu yapılması gerekmektedir. |
İZİN- 2 | ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2023/15 kapsamında olup TAREKS izni ile ithal edilebilir. |
İZİN EVRAK -2 | İthal edilmek istenen pil cinsi ürünün, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği ile belirlenen zararlı maddelere ilişkin oran ve miktarlar dâhilinde olduğunu gösteren akredite bir laboratuvardan alınmış test raporu |
İZİN ETİKET | Eşya üzerinde; CE işareti ( asgarî 5 mm ebadında olmalı ), Marka, model, eşya veya perakende satış ambalajı üzerinde ithalatçı ve imalatçı bilgileri yer almalıdır. |
TAREKS BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAK LİSTESİ | .İmza Sirküsü ( Noter onaylı ) .Ticaret Sicil Gazetesi ( Noter onaylı veya e-imzalı) .TAREKS Taahhütnamesi (Noterde düzenlenmiş aslı) .Mükellefiyet Yazısı .Ticaret Sicil Tasdiknamesi |
Cihan Bey Merhaba. Öncelikle olarak kaleminize sağlık. İthalat süreci ile ilgili olarak sizlerden müşavirlik hizmeti alabiliyor muyuz? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Merhaba. Whatsapp butonu aracılığı ile benimle iletişime geçebilirsiniz. Mail adresim Cihan (@) cihandemir.com. talebinize istinaden bir mail atabilirseniz gümrük müşavirliği hizmeti için gerekli evrak listesini sizinle paylaşabilirim. İyi günler dilerim.