TAREKS yetkilendirme işlemleri

Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) Nedir?

TAREKS, güvenlik, kalite ve standartlara uygunluk açısından tüketicimizi ve üreticimizi korumak amacıyla gerçekleştirilen ithalat ve ihracat denetimlerinin risk esaslı olarak yapılmasına imkân veren web tabanlı bir yazılımdır.

TAREKS’in Amacı Nedir?

İhracat ve ithalat aşamalarında uygulanan denetimlerin, ekonomik ve ticaret koşullarına uygun, son teknolojinin imkânlarından yararlanarak çağdaş bir anlayışla gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır. Böylece, kamu kaynaklarının ve ekonomik kaynakların daha zamanlı, etkin ve verimli şekilde kullanılmasını sağlar.

TAREKS Neyi Değiştiriyor?

TAREKS, geleneksel olarak uygulanan ve ihracat ve ithalat aşamasında her partinin fiziki olarak denetlenmesi anlayışını değiştirmektedir. Yeni uygulamayla birlikte, ilgili kamu kurumlarınca belirlenen kıstaslara göre, ithalat ve ihracata konu ürünlerden riskli olanlar elektronik ortamda TAREKS tarafından belirlenecek ve fiziki denetimler bu ürünler üzerine yoğunlaşacaktır.

Hangi Ürünleri Kapsamaktadır?

TAREKS’in öncelikle ithalatta ürün güvenliği denetimine tabi tutulan kişisel koruyucu donanım, oyuncak, yapı malzemeleri, tıbbi cihaz, telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanı, pil ve akümülatör gibi sanayi ürünleri ile ihracatta ve ithalatta kalite denetimine tabi tutulan tarım ürünlerini kapsaması öngörülmektedir. Ekonomi Bakanlığı tarafından Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğleriyle yapılacak mevzuat düzenlemeleriyle birlikte aşamalı olarak TAREKS kapsamına alınacak ürün grupları belirlenecektir. Söz konusu düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanacak, ayrıca ticaret ve sanayi odaları gibi ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarına zamanlıca bildirilecektir.

Firma Tanımlaması Nasıl yapılır ?

sisteme  dahil olmadan önce ya e-imza ya da mobil imzaya sahip olmanız gerektiğini vurgulamamız gerekli.  TAREKS sistemine nasıl dahil olacağımızı sırası ile anlatacağız

ilk olacak hazırlamamız gereken evraklar mevcut , bunlar ;

1) Linkte  yer alan ( Tıklayınız)  Tareks taahhütnamesinde ilgili bölümleri doldurduktan sonra notere onaylatmanız gerekmektedir. ( taahhütnamenin arka yüzünde  taahhütnameyi imzalayan  yetkilinin imza Sirküsü yer almalıdır . )

2 ) Vergi dairesi  mükellefiyet Yazısı ( Vergi dairesinden alınmış olması gerekmektedir. Islak imzalı ve  kaşeli olmalıdır )

3 ) Kuruluş Gazetesi ve kuruluştan sonra ki gazeteler ( noter onaylı veya aslı )

4) Linkte  yer alan ( Tıklayınız ) Tareks dilekçesini  firma antetli kağıdınıza çıktı alıp firma yetkilisine kaşe imza yaptırmanız gerekmektedir.

Yukarıda sayılan evrakları ithalatçı firmadan tedarik ettikten sonra  firma tanımlaması yapabiliriz ekran görüntüleri üzerinden resimli olacak süreci sırası ile  anlatacağız

A) Ticaret Bakanlığı sitesine giriş yapınız

B) Gelen ekranda Firma işlemlerine başlamak için lütfen tıklayınız yazan butonuna tıklayınız.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/TAREKS-1024x548.jpg

C) TAREKS tanımlamasını yapacağımız firmanın sistemde daha önce kaydının olup olmadığını sorgulamamız gerekli bu yüzden gelen ekrana firma vergi numarasını yazıp ” SORGULAMA” butonuna tıklayınız

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/tareks2-1024x548.jpg

D) Şayet sorgulama sonrasında firma kaydının olduğuna dair bir uyarı alıyorsak firma tanımlaması yapmamıza gerek yok direkt olarak Yetkilendirme Başvuruları bölümüne geçiş yapabiliriz. Biz olumsuz senaryo üzerinden yola devam edelim ve firmanızın sistemde kaydının olmadığına dair uyarı aldığınızı varsayalım

karşımıza Girilen vergi numarasına sahip, firma bulunmamaktadır. “Bu firma için kayıt oluşturmak için Firma oluştur butonuna tıklayınız.” yazan bir uyarı gelecek  gelen komuta aynen uyarak butona tıklayınız 

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/tareks3-1024x548.jpg

 E) Bundan sonra ki nokta TAREKS  firma tanımlama sürecinin bel  kemiği ve en çok dikkat edilmesi gerek sayfa. Bu sayfa da harf, rakam, noktalama işareti ve karakter hatası yapma lüksünüz yok. istenilen tüm bilgileri kuralına uygun  girmeniz gerekmektedir Örn: Firma unvanını ve adresini ticaret sicil gazetesinde yazdığı şekilde harfi harfine girmeniz gereklidir, firma yetkilisinin  adı soyadı var ise 2. adı kimlik belgesinde yazdığı gibi girilmelidir. gereksiz yere kısaltmalara gidilmemeli evraklara uygun kayıt yapılmalıdır.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/TAREKS4-1024x548.jpg

 F) Tüm bilgilerin doğru girildiğinden emin olduktan sonra sayfa altında yer alan KAYDET botuna tıklayınız . Butona tıkladıktan sonra sistem sizi yeni bir ekrana yönlendirecektir. bu yeni ekranda ya E-imza ya da mobil imza ile girdiğiniz kayıtları imzalamanız istenmektedir. Biz E-imzanız olduğunu hesaba katarak anlatmaya devam edeceğiz  gelen ekranda E-imza butonunu tıklayıp sistemin bize ait olan E-imzayı algılamasını bekleyeceğiz.  Sistem E-imzayı algıladıktan sonra İMZALA butonuna tıklayınız . İmzalama işleminden sonra firma Tanımlama işlemini neticeye kavuşturmuş oluyoruz. Bundan sonra ki süreç yetkilendirme Başvuruları.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/tareks5-1024x548.jpg

G) Yetkilendirme başvurusu için tıklayınız.  açılan sayfada yer alan seçmeli menüden Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) Yazan seçeneği seçiniz. 

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/tareks6-1024x548.jpg

H) Yetkilendirme başvurularında son ekrandayız . Nasıl firma tanımlamada Bel kemiği sayfamız var ise Yetkilendirme başvurularında da aynı öneme sahip bir sayfamız mevcut ve şuan o sayfadayız E-imza yetkilisinin bilgilerini ve sayfasının alt kısmında yer alan  ”Temsil Edilen Firma Vergi No ”  ve Temsil Edilen Firma adı bölümünlerini hatasız bir şekilde doldurup  önce devam sonra imzala butonlarına tıklayarak sistem üzerinden başvuru neticelendiriniz.

http://www.cihandemir.com/wp-content/uploads/2019/10/tareks7-1024x548.jpg